Lektion 1 - Introduktion (8/11)

Linux är ett operativsystem som är gratis och som alla får ändra på hur de vill. Det finns ett antal kända så kallade distributioner som man kan ladda hem och installera på sin egen dator. Den vi gillar bäst, och som vi kör på er labbserver, heter Ubuntu.

Vi pratar med labbservern i text och för att göra det behöver man ett program som kallas terminal. Putty är en terminal som finns gratis för Windows och som kan prata med labbservern via Internet. Putty kan du ladda hem här och här finns en fil med inställningar så att du slipper mata in allt själv. Om du vill mata in det för hand (eller använder Linux) så ska du mata in adressen unimatrix-one.ath.cx, porten 1337 och ställa in teckenkodningen till UTF-8.

När man väl kopplat upp sig med terminalen pratar man med ett så kallat skal som man ger kommandon. Det vanligaste skalet heter bash och det är det som finns på labbservern. Några vanliga kommandon är "cd minmapp" för att gå in i en mapp, "mkdir nymapp" för att skapa en ny mapp, "pico minfil.txt" för att editera en textfil. Om du vill ha mer tips kan du logga in och läsa tipsen som finns i "/home/mikael/public/lektion01". Där hittar du också lektionens övningsuppgifter och läxan till nästa gång.

Allt arbete på kursen kommer du att göra på labbservern så det är viktigt att du lär dig från början hur man kopplar upp sig och arbetar. Om du har funderingar, frågor eller har glömt dina inloggningsuppgifter är det bara att maila oss.



_allmänt_ _nyheter_ _aktiviteter_ _kontakt_