Lektion 2 - Nätverk (13/9)

Ann-Sofi bakade bullarna till denna lektion, och de smakade ljuvligt!

Det vi gick igenom på lektionen var:

Hur hittas/skickas information på Internet?

Vi gjorde en liknelse till hur det fungerar när man skickar vanliga paket med posten: Man börjar med att stoppa "data" i ett paket och sätta på en adresslapp. Man skriver även vem man är så att mottagaren ska kunna svara. Paketet lämnas sedan till posten som läser adresslappen och gör om adressen till exakta koordinater som en postbil kan använda för att hitta till mottagaren.

Detta motsvaras av att datorer skapar "TCP/IP"-paket som har en adress till mottagaren och någon typ av data. För att hitta till mottagaren (t.ex. "www.google.com") översätts adressen med hjälp av "DNS" till en IP-adress. Att vi har DNS är skönt eftersom vi hellre skriver www.google.com när vi surfar än 64.233.183.147. Ingen skulle kunna komma ihåg alla IP-adresser utantill. Paketet sorteras av "routrar" på vägen och kommer till sist fram till mottagaren.

Hur kopplas datorer ihop?

Det enklaste sättet att koppla ihop flera datorer i ett nätverk är att dra kablar till en "hubb". Hubbar är dock långsamma och dumma så man använder hellre "switchar". De ser likadana ut, men är mycket smartare.

Vad är en kommandotolk?

Ibland är det praktiskt att kunna prata med sin dator genom att skriva text. I windows kan du få upp en så kallad kommandotolk genom att trycka på Start -> Kör, skriva "cmd" och trycka enter. Vanliga kommandon när man testar nätverk är t.ex: "ping" och "tracert". För att testa om din Internetuppkoppling fungerar kan du skriva "ping www.google.com". Om du får svar från google, har du uppenbarligen kontakt.

Vi avslutade lektionen med en praktisk labb där eleverna fick koppla ihop ett antal datorer med en switch och utbyta information.

Läxa till nästa gång (fredag 19/9)

För att kunna göra läxan behöver du programmet uTorrent som kan ladda hem filer med bittorrent. När du har installerat ska du kunna hämta det hemliga lösenordet genom att klicka här. Tim visar upp sin eminenta dator

 Josefs laptop är grym!

 När Inez pratar lyssnar alla...

 Rasmus testar Pontus N800

 Duktiga elever!

 Mmmm bullpaus

 Bullar är bra för hjärnan

 ...motion är också bra!

 Nu är det labb!

 Nätverket byggs upp i rekordfart

_allmänt_ _nyheter_ _aktiviteter_ _kontakt_