Lektion 3 - HTML (20/9)

Bullar så långt ögat kan se!

Vi pratade om hur man bygger hemsidor. Alla hemsidor är egentligen bara text, och är skrivna i språket HTML. Webläsare, t.ex. Internet Explorer och Firefox, tolkar det språket och visar upp det så att det blir fint.

Man börjar med att välja vilket program man ska skriva sin HTML-kod i. Alla har sina favoritprogram men vi gillar mest program som inte gör för mycket. Word gör t.ex. alldeles för mycket och gamla vanliga "anteckningar" (notepad) gör för lite. Lite längre ner på den här sidan kan du ladda hem gratisprogrammet "Notepad2". Det är inget krav att du använder just det programmet, men det är ett bra tips om du använder Windows.

När man har valt vilket program man vill jobba i skapar man en fil som t.ex. kan heta "hej.html". Alla filer ska sluta med ".html" så att webläsaren förstår vad det är. Kolla igenom vår HTML-lathund för att se hur en enkel hemsida kan vara gjord.

Labben som vi hade gick ut på att skriva av exemplet från HTML-lathunden och göra några personliga ändringar. Det är ett bra tips för er som vill göra egna hemsidor att kopiera någon annans sida och ändra på informationen. Då kommer man lätt in i hur hemsidesbyggande går till. I Internet Explorer kan man högerklicka på en sida och välja "Visa källa". Då ser man HTML-koden för den sidan och kan kopiera vad man vill.

Nästa läxa (inlämning senast fredag 26/9)

Hämta gärna programmet Notepad2 som du kan använda när du gör läxan. OBS, har du Macintosh eller Linux så fungerar inte Notepad2 men då kan du leta efter emacs som finns inbyggd. Viktor redovisar läxan

 Tim framför tavlan

 Galopp!

 Bullpaus ...

 ... med ...

 ... dans ...

 ... till grävlingar!

 Labben börjar

 Total fokus

 Kolla!

 Labbredovisning

 Alla är glada

 Källkoden är intressant

_allmänt_ _nyheter_ _aktiviteter_ _kontakt_