Lektion 4 - MiPo och Perl (27/9)

Bullar, bullar, bullar!

När man vill skriva egna program måste man göra så att datorn förstår vad man menar. Eftersom datorer pratar med ettor och nollor, vilket vi människor är ganska dåliga på, finns det en massa olika programmeringsspråk som ser nästan ut som vanlig engelska (eller i vissa fall till och med svenska). Dessa kan kan översättas till ettor och nollor. Man skriver sina program i sådana programmeringsspråk och låter en tolk översätta programmet så att datorn förstår.

På den här lektionen gick vi igenom ett exempel i ett påhittat språk som heter MiPo (gisssa varför!) och sedan skrev vi riktiga program i programmeringsspråket Perl. Laborationen gick ut på att programmera en elektronisk psykolog. Till vår hjälp hade vi dessa kommandon:

 • skriv("hej")
  Detta kommando skriver ut hej på skärmen
 • $svar=fraga("Vad heter du? ")
  Detta kommando frågar användaren vad han/hon heter och sparar på användarens svar i en variabel som heter $svar. En variabel är som en liten låda där man kan spara på information. Eftersom lådan har ett namn kan man senare plocka fram informationen igen och kolla vad den var.
 • avsluta()
  Detta kommando avslutar programmet.
För att styra psykologen använde vi kommandot if, som betyder "om" på engelska. Det såg ut ungefär såhär:
if($svar eq "Mikael")
{
 skriv("Hej Micke!");
}
elsif($svar eq "Pontus")
{
 skriv("Welcome Pontus!");
}
else
{
 skriv("Vem är du?");
}
Här använde vi oss av kommandona if, elsif och else. Dessa kommandon kan översättas på svenska till: om, annars om och annars. Koden ovan kommer att skriva ut olika saker beroende på vad som finns i variabeln som heter $svar. Ett exempel på hur man kan använda alla dessa kommandon (och ett till som är lite häftigare) hittar du i läxan:
Nästa läxa (inlämning senast fredag 10/10)

Hämta gärna programmet Notepad2 som du kan använda när du gör läxan. Om har du Macintosh eller Linux så fungerar inte Notepad2 men egentligen kan du använda vilken textredigerare du vill, t.ex. "emacs". Josef redovisar hemsidan...

 ...Inez också...

 ...och Viktor och Anton.

 Bulle!

 Programmering på g

 Snabba fingrar

 Redovisning av psykologen

 Fin kod!

 Terminalen är vår vän

 Här!

 Alla gillar psykologen

_allmänt_ _nyheter_ _aktiviteter_ _kontakt_